Monitoring przeglądowy za 2016 rok. |
| Stacje Uzdatniania Wody |
Parametry | Jednostka | Wskaźnik | Podkocka Skalmierzyce | 29 Grudnia Nowe Skalmierzyce | Leziona | Miedzianów | Śliwniki | Biskupice | Czachory | Trkusów* |
Chlor wolny | mg/l | ≤0,3 | <0,05 | 0,1 | <0,05 | <0,05 | <0,05 | <0,05 | <0,05 | — |
pH | — | 6,5 - 9,50 | 7,6 | 7,4 | 7,4 | 7,8 | 7,5 | 7,5 | 7,8 | — |
Przewodność elektryczna właściwa w temp. 25⁰C | µS/cm | ≤2500 | 526 | 650 | 902 | 474 | 483 | 489 | 433 | — |
Chrom | µg/l | ≤50 | <4,0 | <4,0 | <4,0 | <4,0 | <4,0 | <4,0 | <4,0 | — |
Ołów | µg/l | ≤10 | <1,0 | <4,0 | <1,0 | <1,0 | <1,0 | <1,0 | <1,0 | — |
Kadm | µg/l | ≤5 | <0,30 | <0,3 | <0,30 | <0,30 | <0,30 | <0,30 | <0,30 | — |
Miedź | mg/l | ≤2,0 | <0,0020 | 0,0034 | <0,0020 | <0,0020 | <0,0020 | <0,0020 | <0,0020 | — |
Rtęć | µg/l | ≤1 | <0,050 | <0,050 | <0,050 | <0,050 | <0,050 | <0,050 | <0,050 | — |
Sód | mg/l | ≤200 | 8,71 | 12 | 10,8 | 6,77 | 6,18 | 18,4 | 5,77 | — |
Glin | µg/l | ≤200 | <10,0 | <10,0 | <10,0 | <10,0 | <10,0 | <10,0 | <10,0 | — |
Mangan | µg/l | ≤50 | 27 | 5,8 | <4,0 | 11,1 | 9,4 | 7,8 | 34,1 | — |
Żelazo | µg/l | ≤200 | <60,0 | <60,0 | <60,0 | <60,0 | <60,0 | <60,0 | <60,0 | — |
Nikiel | µg/l | ≤20 | <5,0 | <5,0 | <5,0 | <5,0 | <5,0 | <5,0 | <5,0 | — |
Arsen | µg/l | ≤10 | <1,0 | <1,0 | <1,0 | <1,0 | <1,0 | <1,0 | 1,45 | — |
Selen | µg/l | ≤10 | <2,0 | <2,0 | <2,0 | <2,0 | <2,0 | <2,0 | <2,0 | — |
Antymon | µg/l | ≤5 | <1,0 | <1,0 | <1,0 | <1,0 | <1,0 | <1,0 | <1,0 | — |
Bor | mg/l | ≤1,0 | 0,051 | 0,063 | <0,050 | <0,050 | <0,050 | <0,050 | <0,050 | — |
Ogólny węgiel organiczny | mg/l | bez nieprawidłowych zmian | 1,6 | 1,6 | <1,0 | 1,1 | 1,1 | 2,3 | 1,2 | — |
Siarczany | mg/l | ≤250 | 2,5 | 2,8 | 162 | 29,3 | 29,3 | <2,00 | 20,7 | — |
Chlorki | mg/l | ≤250 | 2,35 | 3,24 | 54,7 | 20 | 20 | 2,37 | 12,3 | — |
Fluorki | mg/l | ≤1,5 | 0,25 | 0,18 | 0,18 | 0,18 | 0,18 | 0,29 | 0,17 | — |
Mętność | NTU | ≤1 | 0,3 | 0,19 | 0,2 | 0,11 | 0,11 | 0,12 | 0,14 | — |
Barwa | mgPt/l | akcept. | <5 | 5 | <5 | <5 | <5 | <5 | <5 | — |
Zapach | — | akcept. | <1 | < | <1 | <1 | <1 | <1 | <1 | — |
Smak | — | akcept. | <1 | <1 | <1 | <1 | <1 | <1 | <1 | — |
Utlenialność | mg/l | ≤5 | 1,62 | 1,9 | 1,07 | 0,89 | 0,89 | 2,76 | 0,58 | — |
Bromiany | µg/l | ≤10 | <5,0 | <5,0 | <5,0 | <5,0 | <5,0 | <5,0 | <5,0 | — |
Amonowy jon | mg/l | ≤0,50 | 0,07 | <0,05 | <0,05 | <0,05 | <0,05 | <0,05 | <0,05 | — |
Azotany | mg/l | ≤50 | <4,50 | <4,50 | <4,50 | <4,50 | <4,50 | <4,50 | <4,50 | — |
Azotyny | mg/l | ≤0,50 | <0,03 | <0,03 | <0,03 | <0,03 | <0,03 | <0,03 | <0,03 | — |
Cyjanki | µg/l | ≤50 | <15 | <15 | <15 | <15 | <15 | <15 | <15 | — |
Benzo(a)piren | µg/l | ≤0,010 | <0,006 | <0,006 | <0,006 | <0,006 | <0,006 | <0,006 | <0,006 | — |
Suma wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych | µg/l | <0,10 | <0,024 | <0,024 | <0,024 | <0,024 | <0,024 | <0,024 | <0,024 | — |
Akryloamid | µg/l | <0,10 | <0,075 | <0,075 | <0,075 | <0,075 | <0,075 | <0,075 | <0,075 | — |
Epichlorohydryna | µg/l | ≤0,10 | <0,060 | <0,060 | <0,060 | <0,060 | <0,060 | <0,060 | <0,060 | — |
Benzen | µg/l | ≤1,0 | <0,50 | <0,50 | <0,50 | <0,50 | <0,50 | <0,50 | <0,50 | — |
Chlorek winylu | µg/l | ≤0,50 | <0,20 | <0,20 | <0,20 | <0,20 | <0,20 | <0,20 | <0,20 | — |
Suma trichloroetenu | µg/l | ≤10 | <2,00 | <2,00 | <2,00 | <2,00 | <2,00 | <2,00 | <2,00 | — |
1,2 Dichloroetan | µg/l | ≤3,0 | <0,90 | <0,90 | <0,90 | <0,90 | <0,90 | <0,90 | <0,90 | — |
Suma trihalometanów | µg/l | ≤100 | <16 | <16 | <16 | <16 | <16 | <16 | <16 | — |
4,4'DDD (Pestycyd) | µg/l | ≤0,10 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | — |
4,4'DDE (Pestycyd) | µg/l | ≤0,10 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | — |
4,4'DDT (Pestycyd) | µg/l | ≤0,10 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | — |
alfa - HCH (Pestycyd) | µg/l | ≤0,10 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | — |
beta - HCH (Pestycyd) | µg/l | ≤0,10 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | — |
gamma - HCH (Pestycyd) | µg/l | ≤0,10 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | — |
delta - HCH (Pestycyd) | µg/l | ≤0,10 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | — |
Aldryna (Pestycyd) | µg/l | ≤0,030 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | — |
Dieldryna (Pestycyd) | µg/l | ≤0,030 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | — |
Endryna (Pestycyd) | µg/l | ≤0,10 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | — |
Aldehyd endryny (Pestycyd) | µg/l | ≤0,10 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | — |
Izoryna (Pestycyd) | µg/l | ≤0,10 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | — |
Heptachlor (Pestycyd) | µg/l | ≤0,030 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | — |
Epoksyd heptachloru (Pestycyd) | µg/l | ≤0,030 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | — |
Endosulfan alfa (Pestycyd) | µg/l | ≤0,030 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | — |
Endosulfan beta (Pestycyd) | µg/l | ≤0,10 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | — |
Siarczan endosulfanu (Pestycyd) | µg/l | ≤0,10 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | — |
Metoksychlor (Pestycyd) | µg/l | ≤0,10 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | — |
Pentachlorobenzen (Pestycyd) | µg/l | ≤0,10 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | — |
Heksachlorobenzen (Pestycyd) | µg/l | ≤0,10 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | <0,020 | — |
Suma pestycydów | µg/l | ≤0,50 | <0,40 | <0,40 | <0,40 | <0,40 | <0,40 | <0,40 | <0,40 | — |
Liczba enterokoków kałowych | jtk/100ml | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | — |
Liczba bakterii grupy coli | jtk/100ml | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | — |
Liczba Eschericha coli | jtk/100ml | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | — |